29  02   2012

Pinotxo a Las Vegas de Barcelona



       D'acord, potser seria demagògic dir que abans teníem un govern que apostava per la recerca i el coneixement, i ho demostrava aixecant projectes com els del Sincrotó Alba o pel Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, i ara en tenim un que aposta per qualsevol cosa que doni diners i feina, i ho demostra posant les fitxes en un casino. Seria demagògic perquè no es pot dir que el projecte de Las Vegas a Barcelona sigui una idea convergent, i perquè és difícil dir que no a un projecte que ha de fer possibles tants i tants milers de llocs de treball. Però nomérs una mica demagògic. Una mica de res.

            El fet és que els dos models, el d'un país de tecnologia i de coneixement i el d'un país turístic per la gràcia del clima i el paisatge, no són gaire compatibles. I de turisme ja en tenim massa, mentre que de coneixement i noves tecnologies massa poc, tot i que són sectors sense crisi i amb llocs de treball de qualitat, com ho demostra el congrés de telefonia mòbil que s'està fent a Barcelona.

          I no estaria malament que el govern apostés amb més claredat per una de les dues opcions, més enllà de dir-nos que aquesta nova ciutat del mal gust ens portarà feina i diners, com si tot el que dóna feina i diners fos bo. No cal que el govern ens digui què hem de fer, però les seves idees serien un criteri més a tenir en compte a l'hora de decidir si ens hem de preparar per poder  treballar en alguna cosa relacionada amb les noves tecnologies, o si el que hem de fer es un curset de croupier, hostessa o vigilant jurat.

            La història de Pinotxo potser era massa moralista, però una de les idees centrals del conte és gairebé una al.legoria del que ens està passant: el ninot convertit en nen ha d'anar a estudi, s'ha de preparar per al futur. Però Pinotxo, arrossegat primer per la Guineu i després pel seu amic Polilla, acabarà a l'Illa dels Jocs, on es beu, es juga i es fuma, i on als nens els surten orelles de burro, i després cua, i després potes, en un procés imparable de transformació cap a la burrícia. Que no ens passi res.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada